Etiketter

lördag 28 december 2013

dawn to dusk

Vår ambition var att hinna 4 toppar i Sösjöfjällen. Med tanke på hur oerhört korta dagarna är nu så är det till att starta innan soluppgången om man vill få något gjort.  Första toppen var Giedtiegaejsie, 1025m. Sedan plockade vi Riepietjahke, 1051m, Serviesgaejsie, 1081m och avslutade med Grönfjället 1023m. Grönfjället ligger precis vid vägen och erbjuder 600 fallhöjd på sydväst sidan. Flera av bäckravinerna kan nog erbjuda riktigt rolig åkning om snöläget normaliserar sig. Östsidan är dessutom riktigt fin med flera lite brantare häng. Det är ca 14 mil från östersund och noll anmarsch. Ett bra turalternativ när man har ledsnat på snasarna och oviksfjällen. Generellt kommer det dessutom mycket snö i det här området.

soluppgång med åreskutan i fonden.

Vi vart fem personer i dag, Jag, Mattias Skantz, Lasse Collin, Kristoffer Lidvall och en trevlig Micke som jag aldrig uppfattade efternamnet på.

Kyrkan, 1067m är en av jämtlands spetsigaste toppar och brant från alla håll. 


Lasse på väg upp på Grönfjället.

solnedgång över Grönfjällets systertopp, faavregendurrie som såg ut att ha en fin östsida.

Totalt idag vart det 1800 fallhöjd och 22km i mestadels fint väder.

måndag 16 december 2013

Multisport

Säsongen har startat mindre än bra. De flesta av de ännu ogjorda topparna i Jämtland saknar tillräckligt med snö på sina anmarscher eller är för otillgängliga för att hinna på en decemberdag med dess begränsade ljus. I onsdags bestämde jag och Mattias Skantz oss att ändå kolla läget runt Korsvattnet. Dagens mål var Dåeriestjahke och Dåeriesvaerie. Mattias hade varit i krokarna helgen innan och då hade det varit bra med snö.


Dagens första gren blev skotercross. Det var bra med snö på skoterleden och vi var första skoter upp mot korsvattnet. Tyvärr hade det hunnit bli 7° varmt och snön var allt annat än lättkörd. Första biten av skoterleden går över ett par bäckar och upp genom skogen innan den ansluter till bilvägen som går upp till dammen i korsvattnet. På den korta sträckan hann vi köra fast tre gånger. Så dagens andra gren var marklyft med skoter. Mattias och jag må vara "born to run" men vi är absolut inte "born to lyfta 350kg fyrtaktsskoter" :-) Då ska man nog helst heta Igor och inte väga 63kg...


Väl uppe vid korsvattnet kunde man hålla sig för skratt. Trots att det är mitten av december och sjön ligger på 740 meters höjd var det ändå öppet vatten. Snömängden hade minskat rejält av vinden och värmen. När vi började gå kom samtidigt de första regndropparna.

Dagens tredje gren var skidalpinism, vår favorit gren!


Dåeriestjehke

sista biten upp vart utan skidor och bitvis på svallis. Det var nära på stegjärns före.


Dagens fjärde gren var vattenskidåkning tillbaka till skotern i horisontellt hällregn. Väl tillbaka i bilen var vi rejält blöta, men ändå ganska nöjda med att tagit oss ut och gjort två toppar trots förhållandena.